luni, 26 iunie 2017

Fotoreportaj in Vama @ VSLO 2017

Cea mai sudica plaja a litoralului romanesc,Vama Veche. Un loc frumos unde de ani de zile se aduna pasionatii de fotografie si nu numai. Pe parcursul zilelor, ne vom afla aici in cadrul festivalului VSLO si va provoc pe voi, cei care doriti sa invatati cate ceva din tainele fotojurnalismului sa veniti la acest workshop. De obicei noi, fotojurnalistii, nu vorbim prea mult. Noi redam cuvintele prin intermediul imaginilor.
Fotografii picteaza cu lumina. Acest lucru poate suna simplu dar in realitatea de afara, in realitatea care ne inconjoara, nu este chiar asa. In primul rand a fi fotojurnalist implica foarte multe cunostinte. Trebuie sa cunoastem arta fotografica extrem de bine pentru ca nu avem timp sa stam si sa bajbaim dupa setarea corecta a WB, a expunerii sau a valorii ISO ori sa stam minute in sir pana ne hotaram la o compozitie anume. Trebuie sa invatam sa lucram repede si eficient.

Asadar, in cele 2 zile de curs as vrea sa vad de la voi cate ceva din atmosfera Vamei. Fotoreportajul vostru nu trebuie sa depaseasca 12 imagini realizate atent si fara cadre repetitive. Imaginile pe care le realizezi trebuie sa fie cat mai clare, fara subiecte aglomerate. As vrea sa vad si cadre dinamice, care sa aiba in ele miscare, iar subiectul din fotografie sa fie unul singur. Daca sunt mai multe subiecte in imaginea ta, acestea trebuie sa aiba ceva in comun, trebuie sa aiba un element de legatura.

NU exista o reteta buna sau foarte buna de a deveni fotojurnalist. Singura reteta, daca pot sa spun asa, ar fi studiul a mii de imagini de pe site-uri de profil, carti si munca asidua pe teren. Ca sa fi fotojurnalist trebuie sa-ti placa in primul rand fotografia.
Fotojurnalismul reprezinta acea partea a jurnalismului care intareste prin imagini textul narativ al unui eveniment.
Fotojurnalismul nu e un mijloc de a ajunge cunoscut in societate. Fotojurnalismul este acea meserie dura care presupune si un grad foarte mare de responsabilitate. Succesul in această meserie este sa faci imagini care sa produca o stare, o emotie.
Fotojurnalistul trebuie sa fie dur si foarte etic. El trebuie sa aiba puterea de a nu interveni in derularea faptelor.

Silviu Matei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu