joi, 22 iunie 2017

Fotografia de observare cu telefonul mobil @ VSLO 2017

Concept:
Spatiul inconjurator cotidian este locul unor minuni ascunse dincolo de rutina. Aparent super-cunoscut si apropiat, prin traseele si locurile care definesc relatia cu mediul incojurator, acesta este pentru toti mediul care ne aduce impreuna, desi straini unii altora. Este incarcat cu rutina zilnica pe care pasii nostri o deseneaza pe asfaltul anonim si mut dar in acelasi timp parca pastrand ecoul fiecarei treceri grabite sau contemplative.
Privirea locurilor cotidiene se constituie intr-o fereastra deschisa catre emotii si oameni. Ei sunt purtatori de povesti, spontani si expresivi in gesturi, cu grijile si zambetul de zi cu zi, ca prezenta sau ca lipsa decisiva, ca elemente definitorii ale unui spatiu care la randul sau este transformat si modelat constant, prin derularea efemera a timpului cotidian. Ochiul fotografului-observator parcurge spatiul cotidian ca privitor si ascultator sensibil, cu simturile ascutite, ca povestitor - constituie o resursa inepuizabila de inspiratie fotografica. Prin privirea asumata in registrul afectiv, locurile se arata in adevarata lumina, se apropie, dezvaluind "o secunda" din viata, secrete mici, lumea devenind astfel un loc familiar, cunoscut, apropiat.

Tema:
Workshopul de fotografie avand ca instrument de exprimare insusi telefonul mobil, isi propune relevarea prin imagine a viziunii fiecaruia dintre participanti, asupra modului in care se pot obtine imagini performante, cu impact, memorabile, printr-un mod eficient de lucru, mai putin solicitant dpdv fizic. Cadrul cotidian devine un subiect de cautare a acelor momente cu impact, locuri care au scapat eventual atentiei si au reusit sa ramana undeva in afara incidentei starii de "exceptional".

Desfasurare:
Workshopul de fotografie cu telefonul mobil debuteaza cu o prelegere sustinuta de Vlad Eftenie despre schimbarea de paradigma in tehnica fotografica, subiecte posibile, abordare tehnica, observarea, iluminarea, mijloace de compozitie, cum este indus impactul imaginii, imersiune fotografica si portret urban, principii de prelucrare a imaginii, etc. Se vor introduce concepte specifice genului de fotografie prezentat, se va aborda tehnica fotografierii cadrului cotidian si se vor analiza imagini ale genului fotografic urban. Este necesara abordarea unui set de concepte si creerea unui vocabular capabil sa creeze punti de comunicare.

Partea a doua este dedicata abordarii fotografice individuale a temei workshopului. Va fi o ocazie de confirmare si de descoperire a misterelor locurilor parcurse.

In partea a treia se vor analiza portofoliile participantilor prin discutii libere menite sa imbogateasca, evidentiind viziunea fotografica a fiecarui participant, cunoasterea mediului observat si intelegerea aprofundata a temei propuse. Se vor desemna castigatorii.

Criterii de evaluare :
Am extins tema “fotografiei de observare” prin propunerea unei categorii mai cuprinzatoare si mai flexibile, aceea a “imaginilor cu impact, memorabile” – “visual stories”. Vor fi apreciate acele imagini care abordeaza in mod creativ subiectul aflat, intamplari si evenimente in cadrul cotidian, oamenii si momentele efemere – imagini care “povestesc” si nu doar “prezinta”. Vor fi apreciate fotografiile cu impact ce prezinta povesti, corelate cu atmosfera specifica, lumina si umbra, stari si senzatii subiective care poarta amprenta locului studiat, elementele ce contin acel sambure fotografic cautat prin abordarea temei workshopului.
Vlad Eftenie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu