marți, 10 martie 2015

Fotografia si fotograful de nunta

Mulți fotografi care doresc să facă fotografie de nuntă cred că trebuie să rezolve doar câteva probleme: ce echipament (aparate, obiective și lumini) se folosește pentru acest tip de fotografie, care-s cifrele triunghiului de aur pentru fotografiile de nuntă (diafragmă, timp de expunere și iso) și cum să îți găsești cât mai mulți clienți într-un sezon.

Da, acestea sunt câteva elemente care trebuie luate în considerare dar ele sunt abia vârful aisbergului.
Un fotograf de nuntă trebuie să își răspundă la câteva întrebări mai întâi. De ce fotografia de nuntă? Cum se abordează din punct de vedere artistic o nuntă, o ședință foto de cuplu? Când demersul este unul fotojurnalistic și când este necesară intervenția fotografului? Ce stil de fotografie? Și astea sunt doar începutul.
Mergem mai departe. Cum se prezintă fotograful și cum se vinde el? Ce altă amprentă lasă în urmă în afara albumului foto și al clasicului DVD cu fotografii?
Cum reacționează sau cum ar trebui să reacționeze în diverse situații? Are suficientă răbdare și înțelegere? Are suficiente cunoștințe?

photo by Marian Sterea

Încă din momentul în care am ales să fac acest tip de fotografie am încercat să dau tot ce am mai bun și să schimb percepția publicului despre fotografia de nuntă sau despre fotograful de nuntă.
Fotografia de nuntă este o stare continuă, ea nu se termină atunci când se termină sezonul ori după livrarea materialului către client. Fotograful de nuntă nu este doar un martor, nu este cineva care înregistrează tot ce se întâmplă, fără discernământ.
Felul de a fi și felul în care se comportă un fotograf de nuntă nu se aplică doar acestui gen de fotografie căci fotograful care și-a ales nunta ca subiect rămâne un fotograf profesionist.
Despre condiția și condițiile fotografului de nuntă vom vorbi pe larg la VSLO 2015.
Marian Sterea 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu