miercuri, 7 septembrie 2011
Jurnal Vama sub lumini de Oscar 2011 - ziua 1 - Fotografie de noapte si 3D
Cum deja au trecut aproape 2 săptămâni de cand s-a terminat workshopul de fotografie din Vama, m-am gândit ca n-ar fi rău să începem sa ne aducem aminte cum a fost (asta pentru cei care au fost prezenți acolo). Cat despre cei care n-au ajuns din diverse motive, sperăm ca imaginile de mai jos să vă facă să veniți anul viitor.
Pe scurt, prima zi oficială de curs (duminică, 21 august)a însemnat fotografie de noapte și introducere în fotografia 3D (ambele cursuri susținute de Cosmin Someșan) și istoria fotografiei susținută de Ozolin Dușa.
În prima parte a zilei au fost prezentate noțiuni de bază despre fotografie și setările aparatului. Orele de teorie aferente acestui tip de fotografiere s-au axat pe folosirea unui timp de expunere suficient de lung în așa fel încât obiectele din imagine care sunt în mișcare să fie redate neclar, în acest fel fiind accentuată ideea de mișcare. Au fost menționate două cazuri de folosire a mișcării în imagine: mișcarea valurilor mării și mișcarea unei surse de lumină.
Orele de practică au început cu fotografierea unei scene iluminată cu surse de lumină continuă Dedolight pe malul Mării Negre, participanții fiind îndrumați să realizeze fotografii folosind un timp lung de expunere pentru a pune mai mult în valoare mișcarea valurilor mării în raport cu stâncile de la mal pentru obținerea efectului de suprafață „lăptoasă” a apei mării.
Pentru iluminarea scenei s-au folosit un număr de 10 surse de lumină continuă Dedolight de 150 W și o sursă de lumină continuă Dedolight de 650 W conectate la un generator aflat sus, pe faleza dintre localitățile Vama Veche și 2 Mai.
Sursele de lumină continuă Dedolight de 150 W au fost îngropate în nisipul de pe mal sau ascunse în spatele stâncilor și orientate spre stâncile din apă. Marele avantaj al acestor surse de lumină este că au un gabarit mic, sunt foarte puternice, se poate modifica foarte fin intensitatea luminoasă, se pot folosi filtre colorate precum și sisteme optice de proiecție pentru o iluminare de precizie. Sursa de lumină continuă de Dedolight de 650 W a fost amplasată pe faleză la o distanță de aproximativ 120 de metri pentru a ilumina valurile din spatele stâncilor și a obține efectul de suprafață „lăptoasă” a apei mării.
Orele de practică au continuat pe tot parcursul nopții în mod liber, iar cei ce au dorit au putut să experimenteze cel de al doilea caz menționat în cadrul teoriei: captarea mișcării unei surse de lumină în cadrul ce se dorea fotografiat, în așa fel încât acea lumină să descrie o formă. Cele două materiale multimedia despre mișcarea unei surse de lumină, prezentate în cadrul teoriei au explicat realizarea de globuri de lumină prin metoda descrisă de fotograful Denis Smith (http://vimeo.com/21338911) precum și reprezentarea luminoasă a semnalului radio a echipamentelor ce folosesc tehnologia „Wi-Fi”, un experiment al studenților de la „Oslo School of Architecture & Design” (http://www.petapixel.com/2011/02/28/light-painting-photos-that-give-a-visual-look-at-wi-fi-signals/. Aceste materiale multimedia pe lângă fotografiile prezentate în cadrul teoriei s-au dorit a fi o sursă de inspirație pentru participanți, un punct de plecare în realizarea de fotografii cât mai creative.
Așa cum spuneam si la începutul acestei postări, o altă partea a zilei a fost reprezentată de introducerea în fotografia 3D, Cosmin Someșan trecând repede prin istoria acestui tip de fotografie (poate nu știați dar primele imagini 3D au fost făcute in secolul 18) și realizând pe loc o fotografie 3D cu participanții la workshop. Și pentru că cel mai bine exemplifici arătând imagini, Cosmin Someșan a expus in cadrul unui vernisaj 15 imagini 3D care au fost foarte apreciate de cei prezenți.
Seara s-a terminat cu Ozolin Dușa care a prezentat pe scurt istoria fotografiei în România și o serie de diaporame realizate cu fotografiile celor mai mari fotografi români.
Infrigurați, obosiți dar fericiți ne-am retras pe la casele noastre, gata pentru o noua zi.
PS Fotografiile câștigătoare pot fi văzute în postarea anterioară.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu