joi, 26 august 2010

"Vama sub lumini de Oscar" - 6 zile si un milion de experiente

Incerc acum sa-mi aduc aminte cum a inceput totul... din cate stiu era o zi in care ploua iar organizatorii Stufstock ne invitasera la un "gratar", intr-o duminica. Mi-ar fi placut sa fac orice in acel moment, numai sa nu merg la o sedinta. 20 de oameni, inghesuiti intr-o camaruta, au inceput sa vorbeasca despre cum se va face anul acesta festivalul - se discuta despre "concept nou", "rockarte", "cursuri", "cinema solar" iar la final a venit intrebarea: "Nu vreti sa organizati si voi un workshop de fotografie?" Acela a fost momentul in care "Vama sub lumini de Oscar" a luat nastere.

Au urmat trei luni, cu zile lungi in care discutam despre program, vernisaje, inscrieri sau banii care ne trebuiau si cu nopti in care nu dormeam din cauza grijilor. Alaturi de noi, in tot acest timp, au fost cei 4 lectori in privirea carora vedeam in fiecare zi speranta ca va iesi bine si increderea ca proiectul nostru are un viitor (asta dupa ce am trecut de prima intalnire in care ne-au spus ca suntem nebuni si ca un asemenea curs nu se poate face :)). Aveam o locatie (multumita lui Horatiu), aveam un program ce cuprindea 6 teme si vernisaje zilnice (fotografii printate cu sprijinul Epson), incepusem chiar sa avem primii inscrisi cand, destul de tarziu, ne-am hotarat sa ne facem si un buget. Acum glumim si spunem ca daca am fi facut bugetul inainte de a avea reclame pe facebook si in Foto-Video (asa cum fac in general oamenii "normali") probabil ca ne-am fi ingrozit si nu mai faceam nimic. Inconstienta noastra a creat insa panica astfel ca, dupa 2 saptamani in care am luat legatura cu peste 200 de companii, au aparut si cei care au crezut in proiectul nostru "de pe hartie": Samsung Romania.
Cu tabloul complet (sponsori, parteneri, lectori, cursanti, vernisaje si echipament) ne-am trezit intr-o zi de luni, 16 august, in Baza Sportiva. O experienta pe care n-o s-o uit prea curand e urmatoarea: la ora 8 (deci cu aproape o ora inainte de a incepe workshop-ul) a aparut la Baza Sportiva primul participant. Nu va dati seama ce bucurie a fost in sufletele noastre, gandindu-ne ca in ora ramasa se vor strange o multime de oameni. Ei bine, la ora 9, in locatie...era acelasi unic participant :)) In 10 minute insa, lucrurile s-au schimbat si terasa s-a umplut de oameni, care, cu mici exceptii motivate, au stat zilnic aproape 14 ore la cursuri, vernisaje si proiectii.

Cat despre cele 6 zile, am sa las fotografiile sa vorbeasca singure. Vreau doar sa va fac partasi la cateva din multele experiente pe care le-am trait in acest timp:
- am avut placerea sa cunoscut niste persoane absolut incantatoare;
- am cunoscut ce inseamna pasiunea pentru fotografie (vreau sa le spun tuturor participantilor ca n-am inteles pana nu i-am cunoscut de ce sa vii tocmai din Moldova sau din Ardeal sau din oricare alt colt de tara pana in Vama Veche sau cum e sa stai toata ziua la cursuri, noaptea sa faci fotografii iar dimineata sa pleci cu pescarii in larg; fetele lor insa mi-au aratat cu adevarat ce inseamna sa fii pasionat de fotografie);

- am aflat ce inseamna sa fii un bun profesor si care este diferenta intre "a preda" si "a impartasi cunostinte";
- m-am bucurat in fiecare zi de niste fotografii spectaculoase (atat cele expuse in vernisaje cat si cele din proiectii) care m-au invatat ca ar fi bine sa ma mai uit din cand in cand in jurul meu pentru ca am ce vedea;

- am aflat ca a existat o trupa numita Sideral care te poate face sa razi cu lacrimi, indiferent cat de obosit si stresat esti ( pentru cei care nu stiu despre ce-i vorba va invit s-o vedeti aici: http://www.youtube.com/watch?v=PDGqglBOaGU)

La final, as vrea sa multumesc urmatorilor: Cosmin Somesan, Luca Achim, Catalin Savulescu si Cristi Crisbasan (lectori), lui Radu Badoiu, tuturor participantilor care au stat cu noi in tot acest timp, fotografilor Anca Cernoschi, Radu Carnaru, Vlad Eftenie, Cosmin Somesan, Cristina Tinta, Andrei Zincenco, Florin Ghioca si Cristian Calen, intregii echipe 4K (Roxana, Dana, Adela, Catalin, Iulian, Ionut, Fane, Cretu, Bogdan, Catalina), echipei de la Baza Sportiva (Horatiu, Teddy, Cosmin, Marius, Victoras si...Skip), echipa Stufstock (condusa de Vali - "tatal lor"), sponsorului si partenerilor nostri (Samsung Romania, Epson, Foto-Video Digital, AnziSoft, Aligatour, Dedolight, KinoFlo, BazArt Hotel Vama Veche).

17 comentarii:

  1. Eu desi...ca echipa nationala ratez cu poarta goala...sunt extrem de incantat de ce s-a intamplat in vama ...si-am vazut doar o fasie si aia extrem de blurata :-)
    Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost superb, nu am simtit efortul, am cazut lat abia cind am ajuns acasa... trebuie un 'bis' si nu cred ca sint singurul care il cere :)
    Catalin (www.blog.teleobiectiv.ro)

    RăspundețiȘtergere
  3. a fost extraordinar :)
    multumim mult pt tot
    la anu venim si neinvitati :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. a iesit super
    a fost o experienta de care imi voi aminti cu placere
    am cunoscut o gramada de fotografi care cu siguranta ca vor ajunge foarte buni in curand
    multumim pentru tot

    RăspundețiȘtergere
  5. M'am simtit extraordinar alaturi de voi! Astept cu nerabdare urmatorul eveniment...... care sigur va fi cel putin la fel de bun ca cel abia incheiat!

    Toata stima!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu pot să-mi revin. A fost foarte frumos.
    Înca mă trezesc la ora 7:30 cu gândul ca trebuie sa fiu la Baza Sportivă.
    Bis, bis, bis ...

    Da, recunosc, mă mai gandesc si la ciorba de tarhon de la Șoni!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. caut teme, pretexte, idei si fotografii, sa fiu prezent si la anu'. ma rog, nu trebuia sa zic asta da' probabil stiti si voi cum e. vrem sa ne facem utili si sa punem umaru', pentru ca acum avem "experienta primei editii"... :)

    ca orice nebunie frumoasa a fost facuta din inima si dintr-o "inconstienta" care acum ne lasa masca. inca mai exista gandul ala cu "am fost noi in stare sa facem asta?" si pana sa ne revenim din el visam frumos la editia a doua si la bucuria celor care vor participa.

    daca ma intorc cu bine din nebuniile si din razboaiele mele - voi fi cu siguranta acolo. si poate aduc si doua statuete de Oscar, pentru Andreea si Cata... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. a fost mai mult decat un experiment, a fost piatra de temelie a unei constructii pe care noi fotografii, impreuna 4k o vom ridica la rang de eveniment fotografic natzional, chiar imi doresc! felicitari Catalin,Andreea si tuturor celor prezenti acolo chiar si pt o clipa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Habar n-am cum reușeam să mă trezesc dimineața să ajung la Bază, se pare că veneam atras de Lumini (de Oscar) la fel ca fluturii noaptea ...
    Asta e rețeta: Vară, Vama Veche, oameni de nota 10, imagini foarte frumoase, bere rece din plin iar în mod sigur în Baza Sportivă este singurul loc unde nu poți da Skip la distracție :))))
    Trebuie să mai facem să vedem cum e și a doua oară !

    RăspundețiȘtergere
  10. @Luca: si eu patesc la fel dimineata. Mai am in cap si ciorba, si berea, si Sideral, si Skip, si Horatiu, si voi, si multa lume obosita si fericita..... ma gandesc daca am visat sau am fost intr-o lume reala
    @Anca:nu poti! am trimis deja invitatiile in alb
    @Catalin: tu ai fost foarte tare de aia nu ai simtit oboseala
    @Radu: cala echipa nationala avem un numar de tricou nealocat asa ca poti participa la urmatoarele evenimente in calitate de titular
    @Florin ma "ucizi" ca de fiecare data. La urmatorul nu ne trebuie Oscar ne trebuie Florin

    RăspundețiȘtergere
  11. A fost extraordinar... Am invatat extrem de multe - a fost fotografie pe paine. Daca va exista si a doua editie si a treia - voi fi acolo.

    Cu drag,
    A.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Ionel:aici ai dreptate. nu am de gand sa ne oprim
    @Cosmin:avem o carte plina de retete:) studio - fotografie 3D sau munte - nud sau Bucuresti, Cluj,Oradea - street photography

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu multumesc echipei 4k ca mi-a oferit sansa sa imi spun "povestea" celor 34 de participanti la cursul de nud. Desi am fost acolo doar o zi, ziua aia a fost densa si plina de bunatati (de tot felul) cit o saptamina. Ii multumesc lui Radu Badoiu, care pina si cind lipseste face lucruri bune sa se intimple (prietenii stiu de ce)! Mai departe: AVEM TREABA!

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc echipei organizatoare, lui Catalin si Andreei - caci cu ei am baut o bere (sau cola?) acum ceva timp pe Motoare; la workshop am descoperit oameni foarte calzi; cum ii spuneam si domnisoarei in interviul ad-hoc - nu as veni numai la urmatoarea editie, ci si la a zecea :)

    atmosfera a fost extraordinara, locul ales perfect, s-a intamplat acea unda invizibila care leaga totul; contati pe ajutorul meu neconditionat, si de acum inainte!

    sa ne revedem cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cei mai faini oameni pe care am avut sansa sa ii cunosc si cea mai profi echipa cu care am avut ocazia sa colaborez; la anu same time same place :D >:D<

    Radu Carnaru

    RăspundețiȘtergere
  16. To all: Sa stiti ca eu nu mi-am dat seama ca a fost un succes decat dupa ce v-am vazut pe voi toti razand si spunandu-ne ce ne spuneti si mai sus. Multumim! Pe de alta parte, am fost toti (inclusiv voi) o gasca foarte faina, asa ca sigur mai repetam asta.

    RăspundețiȘtergere
  17. no ce sa mai spunem, fu fain, ca sa nu bag tare in propozitie. multumim echipelor de organizare. si io propun workshop la noi in Retezat, numa sa ne spuna Andreea ce conditii tre sa avem si io le bifez ....

    RăspundețiȘtergere